Wat weet jij over je bloedsuikerspiegel? Je weet wellicht dat je ‘hangry’ wordt als je hongerig bent. Of je wordt rillerig als je geen tussendoortje neemt. Je hebt zoete ‘cravings’ of je móét elke twee uur wat eten omdat je je anders echt niet fijn voelt. Dit heeft allemaal te maken met je bloedsuikerspiegel. Maar wist je al dat je bloedsuikerspiegel en je geslachtshormonen ontzettend veel met te maken hebben? Een stabiele bloedsuikerspiegel is heel belangrijk voor een gezonde balans van de hormonen die betrokken zijn bij je cyclus.

Ik zal je één van de redenen in vogelvlucht uitleggen (kennis = macht 😉)

  1. Als je suiker eet, komt dit in je bloed terecht. Daar zorgt insuline ervoor dat dit naar je cellen gaat voor verbranding. Veel insulinepieken kunnen uiteindelijk zorgen voor een continue verhoogd insulinegehalte in je bloed, omdat je cellen steeds minder gevoelig worden voor de insuline.
  2. Een verhoogd insulinegehalte zorgt ervoor dat je lever minder SHBG gaat produceren. SHBG is een eiwit dat zich bindt aan geslachtshormonen die in je bloedbaan rondzweven, zoals oestrogeen en testosteron. Hierdoor worden deze inactief: je lichaam kan er niks mee.
  3. Een insuline-achtbaan (veel pieken en dalen) zorgt hiermee dus voor meer vrije oestrogenen en testosteron in je bloedbaan. Dit zorgt voor allerlei vervelende cyclusklachten, van prikkelbaarheid tot PMS tot PCOS.

Drie eenvoudige tips voor het stabiel houden van je bloedsuikerspiegel:

Tip 1: Appelciderazijn.
Drink voor je maaltijd, of voordat je iets gaat eten waarin suiker en/of zetmeel zit een groot glas water met daarin een eetlepel appelciderazijn. Het klinkt niet erg lekker, maar geloof me: dat is het eigenlijk best wel! Een beetje hetzelfde als een schijfje citroen in je Spa-rood. Drink het door een rietje, dat is beter voor je tandglazuur.  

Waarom zou je dit doen? Azijnzuur zorgt ervoor dat de glucose trager wordt afgegeven in ons maag-darmkanaal én onze spieren het sneller op kunnen nemen. Gevolg: er zweeft minder glucose door ons bloed en de glucosepiek is kleiner.

Je kunt overigens elk ander soort azijn gebruiken, net wat je lekker vindt (alleen géén schoonmaakazijn, dat is niet voor consumptie).

Tip 2: Eet in de juiste volgorde.
Wat betekent dit?

  1. Eerst vezels: je groenten.
  2. Dan je eiwitten en vetten.
  3. Als laatste suiker en zetmeel: fruit, alle zoetigheid, brood, pasta, aardappels, rijst, etc.).

Door in deze volgorde te eten wordt de snelheid waarop de glucose in je bloedbaan terecht komt enorm vertraagd. Hoe langzamer glucose de bloedbaan binnendruppelt, hoe evenwichtiger de bloedsuikerspiegel, en hoe beter we ons voelen.

Dit klinkt als een fabeltje, want het eten in je maag wordt toch één grote voedselbrij? Uit onderzoek blijkt dat deze eetvolgorde zelf de mate van diabetes laat afnemen bij diabetespatiënten. Zoveel invloed heeft het.

Vind je deze volgorde lastig aan te houden? Eet dan in ieder geval éérst iets van groenten, hoe meer hoe beter.  

Tip 3: Beweeg.
Nog een eenvoudige manier om je bloedsuikerspiegel stabiel te houden is door binnen 70 minuten na de maaltijd aan een vorm van beweging te doen. Dit kan een wandelingetje van 10 minuten zijn, twintig squats in het wc-hokje op je werk, tikkertje met je kinderen door de woonkamer, stofzuigen, you name it. De beweging zorgt ervoor dat de glucose in je bloed direct gebruikt wordt, en je spieren het sneller op kunnen nemen.

Bonus: doe aan krachttraining. Hierdoor groeien je spieren en zullen ze continue meer glucose nodig hebben om alles draaiende te houden.

Welke tip(s) ga jij toepassen?

Je houd misschien ook van..

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *